PODIJELITE

Znate li da može biti više štete nego koristi ako se zubi nepravilno peru? Preporučljivo je zube prati tehnikom kružnih pokreta, a o dječjim zubićima treba brinuti već od izrastanja prvoga mliječnog zuba.

U sklopu redovnog programa prevencije zubnih bolesti i promocije oralne higijene danas je u Dječjem vrtiću “Ciciban” tehniku pranja zubi predškolcima demonstrirala dr. Marijeta Jerkin iz Udruge za prevenciju karijesa Grada Velika Gorica.

– Već više od 15 godina u suradnji s Udrugom mi našu dječicu od četvrte godine života uvodimo u pravilnu higijenu i brigu o svome zdravlju. Podučavamo ih zdravoj prehrani da osvijestimo zašto nešto jesti, a zašto nešto drugo treba biti manje zastupljeno u prehrani. Pazimo i na održavanje higijensko-sanitarnih uvjeta, da četkice i čašice budu zaštićene od kontakta rukama jer vrlo je važno da se u usta ne unose bakterije i mikroorganizmi koji se tu ne trebaju naći – rekla nam je Slavica Matas, zdravstvena voditeljica Vrtića.

Prema riječima doktorice Jerkin, prvih par mjeseci mliječne zube treba čistiti sterilnom gazom, a tek nakon što izrastu prati ih četkicom. Djeca naviku svakodnevnoga pranja najlakše stječu kroz igru, a događa se da je tako prihvate i roditelji.– Djeca do šeste godine ne mogu sama prati zube. Pranje je zubi fina motorika, usporediva s vezanjem žniranaca, i treba je savladati. Smjernica je da djeci do šeste godine zube peru roditelji, da ih se od šeste do devete godine uvodi u samostalno pranje uz nadzor, a tek od devete su godine sposobni sami brinuti o svojim zubima – kazala je dr. Jerkin, koja s djecom školske i predškolske dobi radi već godinama.Početi prati djetetu zube s tri godine definitivno je prekasno. Dijete se zubaru vodi kad ga zaboli, odnosni kad ima veliki karijes, a tada je uglavnom prekasno uspostaviti odnos povjerenja – istaknula je.