PODIJELITE

U nedjelju u 17 sati u Dvorani Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica gostuje predstava Lutkarske scene “Ivana Brlić Mažuranić” iz Zagreba. Predstavu “Djevojčica sa šibicama” adaptirala je i režirala Ivana Peroš, a u njoj glume Helena Kalinić, Ksenija Gregurić i Danijel Ljuboja.

Ova vrlo poznata priča govori o siromaštvu i gladi. Zima je, zadnji dan u godini, a unatoč hladnoći otac šalje Djevojčicu prodavati šibice. – Nemoćna i slabo odjevena, u velikim majčinim papučama, Djevojčica luta ulicama nudeći prolaznicima svežnjeve šibica. Kad je jednu papuču izgubila u snijegu, a drugu joj je uzeo neki deran, ostala je bosa. Bilo joj je hladno, bila je gladna i osamljena i bilo ju je srah jer nije smjela pred oca ako ne proda šibice. A šibice nitko nije želio kupiti, ljudi su hrlili u svoje domove. Da bi se malo ugrijala, Djevojčica je zapalila šibicu i tada joj se pričini Peć. U njoj je lijepo plamsala vatra i Peć je pozove bliže, k sebi. Uto se šibica utrne i Peć nestane. Kada Djevojčica zapali drugu šibicu, ugleda mirisnu Gusku i ona je pozove za svečani stol, na objed, ali kad je šibica dogorjela, nestane i Guska. S trećom šibicom djevojčici se prikaže Božićno drvce i dok su se oni veselili, i ta šibica ugasne i Djevojčica ostane u tami. Pogledavši zvijezde, pomisli na svoju pokojnu baku i zapali šibicu: kao u snu, Baka se pojavi, utješi svoju Djevojčicu i odvede je sa sobom – radnju predstave opisuju u POUVG-u.

Na novogodišnje jutro prolaznici se okupljaju oko malenog tijela djevojčice osjećajući sram i kajanje. No, negdje je djevojčica ipak bila sretna.

Predstava šalje snažnu poruku, a preporučuje se djeci starijoj od tri godine.