PODIJELITE

Poklopilo se više datuma. Prije 130 godina inicijativom Župana POT-a, Stjepana pl. Josipovića osnovana je Prva turopoljska čitaonica, preteča današnje Knjižnice. Pod krilaticom “Knjižnice za bolje sutra: budimo aktivni, zagovarajmo zajedno!” odvijaju se danas programi Dana hrvatskih knjižnica, čime završava nacionalni Mjesec knjige.knjiznica-mladez-galzenica-fortisimo-11– Program smo organizirali s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnice i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnice u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima – rekla nam je Dražena Petrišić, voditeljica Knjižnice.knjiznica-mladez-galzenica-fortisimo-12Područna knjižnica Galženica u suradnji s curama i dečkima iz Ekonomske i Srednje strukovne škole Velika Gorica organizirala je matineju, recital posvećen Bobu Dylanu. Pripremile su program knjižničarka Ljiljana Godinić i profesorice Marija Huzjak Šaban, Kristina Pađen, Jasna Piškorić, Sanja Primorac i Sanja Cmrečnjak.

Kristijan je čitao “Blowin’ in The Wind”. – Čitao sam duhovno, doživio sam svaki stih. Kao, vjetar me je otpuhao. Ali stvarno, ovo tu je više, skroz duboko ide u dušu. Pjesničke slike koje čitamo u svakoj pjesmi u školi su monotone. Ovdje vidimo originalnost. Stvarno je pravi umjetnik.knjiznica-mladez-galzenica-fortisimo-13Dečki su na engleskom i hrvatskom pročitali/recitirali Dylanov erotski klasik “Lay, Lady, Lay” i meditaciju o prolaznosti “Death Is Not The End”. Klaudija, Erika i Tea otpjevale su besmrtni “Knockin’ On Heaven’s Door” i “Lay, Lady, Lay” uz pratnju Kristijana Tomića na akustičnoj gitari. knjiznica-mladez-galzenica-fortisimo-17– Obzirom da je Dylan dobio Nobela izvodimo njegove pjesme ne samo u glazbenom obliku, nego kao poeziju. Širimo znanja i spoznaje da se odmaknemo od suhoparne nastave, širimo opću kulturu – kazala je profesorica Kristina Pađen, pohvalivši učenike na interesu i predanom radu.

Djevojke iz tria “Forte Fortissimo” izvukle su dobitnike 130-godišnje članarine u Gradskoj knjižnici Velika Gorica. Sretne dobitnice su Danijela Čunko, Lidija Štefanec i Marija Cerjak. Čestitamo!knjiznica-mladez-galzenica-fortisimo-15– Naš rad stoji da bi se osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost potaknulo ne samo na razmišljanje o tome što knjižnica znači za njih i njihovu zajednicu, već i na zagovaranje širenja i modernizacije hrvatskih knjižnica, kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina te prostor za susrete sa suradnicima i prijateljima – zaključila je Petrišić.knjiznica-mladez-galzenica-fortisimo-2Knjižnica na Galženici književne susrete održava redovito. Surađuju s vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Potiču mlade na čitanje, upoznavanje s vlastitom poviješću i kulturom. Današnji recital nije ni početak ni kraj, tek je karika u lancu angažmana ekipe s Galženice.knjiznica-mladez-galzenica-fortisimo-3