PODIJELITE

Danas je u Parku dr. Franje Tuđmana održana prva Turopoljska fašnička utrka. Malo iza 11 sati krenula je utrka sudionika na 800 metara kojima su prepreke u trčanju stvarali Pajcek, Luk i Žir. Na današnjoj utrci ključeve grada gradonačelniku Draženu Barišiću preoteo je Princ Fašnik Filip Jurčić, a pobjedu na utrci odnio je Dominik Knapić.

Princ preuzima vlast. Gradonačelnik je tu i čvrsto drži ključ oko vrata, ali Princ se mora izboriti da dođe prvi. Ovo nije poštena utrka, ovdje se može podmetati. Pajcek, Luk i Žir su dio te podmetačke ekipe koja će se truditi omogućiti Princu da prvi dođe do ključa i preuzme ključeve grada u sljedeća dva tjedna – ispričala je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice.

Pajcek, Luk i Žir inzistirali su da tijekom utrke trkači pojedu krafne i popiju puno vode te su se trudili da postave zamke ostalima kako bi Princ Fašnik prvi prošao ciljnu crtu. To se i dogodilo, Princ Fašnik stigao je prvi te gradonačelniku oteo njegov ključ od grada. Velika Gorica sada postaje Fašnička Republika koju će voditi upravo on. Malo iza pobjednika Dominika Knapića stigli su Josip Vlahinić i Petar Brlek.

– Na prvu Turopoljsku fašničku trku prijavio se 71 natjecatelj, što starijih, što mlađih dobnih skupina. Trka je za prvi puta jako dobro uspjela – poručio je Darko Barković, predsjednik Maraton kluba Velika Gorica.

Maraton klub Velika Gorica pomogao je da sve prođe u sportskom duhu, iako ovo nije bila klasična sportska utrka s pravilima. – Pa Fašnička Republika je takva da su sva pravila i nepravila dozvoljena. Mislim da je pobjednik dobio zasluženu nagradu, a Princ Fašnik ključ grada – rekao je Barković.

No, nisu na utrci podmetali samo Pajcek, Luk i Žir. – Bila je fer utrka, ali nije dobro što mi je jedno dijete postavilo nogu i ja sam pala i dvoje djece preko mene. I znači kada sam se ustala nisam mogla hodati kako treba i onda sam nekako uspjela, skupila snage i otišla do cilja. Da nisam pala, garant sam mogla biti druga ili treća – ispričala je Marijana koja je prošle godine na Turopoljskoj trci osvojila medalju, a sprema se i za ovogodišnju.

Ova utrka bila je pokušaj da se fašničkoj tradicionalnoj manifestaciji doda suvremeni iskorak. I to vrlo uspješan. – U današnje vrijeme svi smo svjesni toga da je imperativ trčati jer nema više teških poslova pa treba negdje potrošiti energiju. I zato idemo danas trčati, trčati za ključem našega grada i dobro se zabaviti. Vidimo da Velikogoričani lijepo prihvaćaju taj novi običaj da trčimo za fašničkim ključem i proglasimo Fašničku Republiku – rekla je Mesarić.

Manifestaciju su vodili Davor Dretar Drele, Vid Balog i sam Princ Fašnik, odnosno Filip Juričić. Potrudili su se da atmosfera bude odlična i dali su nekoliko savjeta trkačima. Svi koji su sudjelovali na utrci pružili su podršku Judo klubu osoba s invaliditetom “Fuji” čijim je judašima TZ Velika Gorica uručila kimona. Ova utrka je osim zabavnog i tradicionalnog imala i humanitarni karakter.

– Uvjereni smo da svi Velikogoričani jedva čekaju fašničku subotu, 25. veljače. Krećemo iz Školske ulice u 14 sati kroz Zagrebačku ulicu. Kod bijele ruže ćemo napraviti tribinu i ove godine da što više gledatelja može pratiti fašničku povorku. U šatoru ćemo imati dobar program. U večernjim satima zabavljat će nas Danijela Martinović. Pozivamo sve Velikogoričane i sve dobre ljude naše županije da dođu u Veliku Goricu na fašničku zabavu – Milada Mesarić pozvala je građane na druženje i sljedeće subote na Velikoj fašničkoj povorci.

Foto: Zlatko Srbelj