PODIJELITE

Već treću školsku godinu zaredom u velikogoričkim osnovnim školama provodi se projekt ”Svako dijete ima pravo na obrazovanje”. Projekt se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda, a dio sredstava ide i iz gradskog proračuna. Vrijednost projekta je 2,4 milijuna kuna, od čega je Grad Velika Gorica izdvojio oko 400 tisuća kuna. Ove školske godine 62 djece s teškoćama u razvoju ima 61 asistenata u nastavi. Mnogo je partnera uključeno u projekt pa tako u njemu sudjeluju sve velikogoričke osnovne škole, njih osam. Koordinatorica projekta u Osnovnoj školi Vukovina, pedagoginja i defektologinja Ratimira Ajduk, na predstavljanju projekta koja je održano danas u Velikoj Gorici, istaknula je važnost njegova provođenja zbog utjecaja kako na učenike, tako i na njihove nastavnike i ostale đake u razredu.

– Apsolutno je najveća dobit za razred jer učimo djecu od samih početaka da žive s različitostima, da si nauče pomagati, da se nauče empatiji i da žive s onima koji su na neki način drugačiji od nas, a zapravo u svemu ostalome isti – rekla je koordinatorica Ajduk.Svako dijete ima pravo na obrazovanje 2017 4Velikogorička redateljica Romana Knežić prošle godine radila je film ”Svako dijete ima pravo na obrazovanje” koji je premijerno održan na završnoj priredbi. Posebno ju se dojmilo, kako je istaknula, individualan i predan pristup djeci s teškoćama u razvoju.

– U Osnovnoj školi Eugena Kumičića napravili su trake po cijeloj školi za samo jednog slijepog učenika kako bi se mogao kretati.  Za njega su napravili i poseban wc za koji on ima svoj ključ. Na svakim vratima je pločica s Brajevim pismom tako da to dijete može znati gdje je. Škola u Ščitarjevu je jedna predivna moderna škola. Ondje je izgrađena platforma za učenika koji je u invalidskim kolicima i kojom se on penje na prvi kat, u drugim školama imamo lift i tako dalje. Ja sam igrom slučaja išla u četiri velikogoričke škole i bilo mi je lijepo, ali sada vidim da je još ljepše. Ovaj projekt je višeslojan i treba se još više nadograđivati, on daje humanizirano lice ovom gradu – rekla je Romana, istaknuvši koliko je ponosna što živi u Velikoj Gorici, gradu u kojem je i rođena.Svako dijete ima pravo na obrazovanje 2017 5Voditeljica projekta, dr.sc. Arijana Mataga Tintor, i ovog je puta naglasila važnost projekta koji pozitivno utječe na djecu i njihove asistente, ostale nastavnike i sve druge đake u školama. – U projekt je neposredno uključeno oko 150  ljudi, a posredno puno više.  Kroz projekt se financira 49 asistenata za 50 djece. Dio koji nismo uspjeli dobiti putem projekta financira Grad. To je još 12 asistenata za 12 djece. Time ispunjavamo cilj, a to je da svako dijete koje ima potrebu ima i asistenta u nastavi. Projekt je bitan jer pomaže djeci s teškoćama u razvoju da se lakše nose sa zadaćama koje pred njih postavlja škola. Bitan je jer su roditelji bezbrižni jer njihovo dijete ima potrebnu pomoć u školi, također pomoćnici u nastavi stječu nove kompetencije, a i stvaraju se novi odnosi – rekla je dr.sc. Mataga Tintor.Svako dijete ima pravo na obrazovanje 2017 2Uloga pomoćnika u nastavi je vrlo složena, tu nastaju brojna prijateljstva između učenika i asistenta, odnos je podignut na višu razinu jer u njega se asistenti daju cijeli, pa su i emocije snažne. Često su pomoćnici djeci s teškoćama u razvoju i više od učitelja – oni su im i prijatelji, a ponekad preuzimaju i roditeljske uloge.

Grad ne propušta priliku poduprijeti  hvalevrijedne projekte koji su za dobrobit djece pa je tako i ove godine u gradskom proračunu bilo dovoljno sredstava za sufinanciranje. – Ovaj projekt je zaživio u punom smislu te riječi. Njime su zadovoljna djeca, roditelji i škole. I sljedećih godina Grad će naći sredstva kako bi se nastavio provoditi ovaj projekt i kako bi svako dijete koje treba, imalo asistenta u nastavi – rekao je Ervin Kolarec, zamjenik velikogoričkog gradonačelnika.Svako dijete ima pravo na obrazovanje 2017 1Prvo polugodište je završilo, drugo je tek počelo, a planova je mnogo. Na proljeće će se raditi promotivni spot, djeca u vrtićima dobit će prikladne slagalice na temu projekta, a osnovnoškolci frizbije.