PODIJELITE

Ovo još niste vidjeli u Velikoj Gorici. Sinoć su Umjetnička škola Franje Lučića i Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica pred punom dvoranom POUVG-a izveli Božićni spektakl posvećen bendu Queen. Nastupaju i večeras, dođite na koncert u 20 sati!

– Poruka je, osim što svima želimo sretan Božić i uspješnu Novu godinu, da se radom i upornošću, marljivošću i dogovorom puno toga može napraviti – rekla je Tea Krčelić Rabadan, srce Projekta Queen.os-franje-lucica-koncert-queen-20– Jako sam zadovoljan i sretan. Ovo je bio lijep koncert. Krenulo je prošle godine od ideje koja je bila relativno skromna. Relativno, zato što se radi o izvođenju vjerojatno najkompleksnije skladbe grupe Queen, Bohemian Rhapsody – počeo je ravnatelj Borut Vidošević. Za trenutak ga prekidamo da s vama podijelimo doživljaj.

– Ovo je neka vrsta cross-overa, premda se radi o izvođenju rock glazbe u kombiniranom sastavu. Sabina je svojevrsno otkriće. Mogu reći da se vrlo dobro snašla. Kad je došla na audiciju, oborila je s nogu – nastavlja Vidošević.os-franje-lucica-koncert-queen-2Krenulo je skromno, završilo je spektakularno. Sabinu Špoljar, učenicu četvrtoga razreda Gimnazije Velika Gorica prate mješoviti zbor pod ravnanjem Kristine Šuman Gabaj, Tea Krčelić Rabadan i gudački orkestar Škole te nastavnički bend u sastavu Moslavac/Bertić/Požgaj/Rabadan. Sabina je u maniri rock zvijezde izvela “Thank God It’s Christmas”, “Somebody to Love”, “I Want It All”, “We Will Rock You” i “We Are The Champions”. Zbor je oduševio ne samo šesteroglasnim bravurama, nego i svjetlosnom kulisom.os-franje-lucica-koncert-queen-19– Htjeli smo spektakl da djecu potaknemo da se otrgnu od narodnjaka, da nekakav entuzijazam, kakav smo mi u srednjoj školi proživljavali, podijelimo s njima – rekao je Matija Moslavac, nastavnik tambure na električnoj gitari.

Marko Bertić, profesor teorije glazbe, apsolvent kompozicije, skladatelj i džezer u bendu svira bas gitaru. Marko Požgaj, glumac i najpoznatiji profesor oboe u Hrvatskoj preuzeo je ulogu Mercuryja, a na bubnjevima je kompozitor Marin Rabadan, trombonist Zagrebačke filharmonije, aranžer svih izvedenih brojeva.os-franje-lucica-koncert-queen-29Puhački orkestar DVD-a Velika Gorica, u čijem je prostoru cijeli projekt ostvaren, pod ravnanjem profesora Mire Taradija izveo je The Cream of Clapton (Clapton/Sebregts), The Blues Brothers Revue (arr. Jay Bocook), The Best of Queen (arr. P.Murtha) i Mercury/Schneider kombinaciju – We Are The Champions.

– Dobar dio učenika sačinjava članstvo DVD-a Velika Gorica zajedno s bivšim učenicima Umjetničke škole. Ideja je bila da skladbe spojimo u splet, da bude kao potpourri. Nadam se da smo uspjeli – kazao je Taradi.os-franje-lucica-koncert-queen-4U večer nas je uveo zbor osnovne škole s voditeljicom Katarinom Javora uz klavirsku pratnju Krešimira Starčevića. Zbor su vodili mnogi. Pod vodstvom Dubravke Veliki nastupio je na raznim manifestacijama i snimio nosač zvuka. Današnja voditeljica Javora teoretičarka je glazbe, a diplomirala je orgulje u klasi Ljerke Očić i čembalo u klasi Višnje Mažuran. os-franje-lucica-koncert-queen-1Josipa Veselića i Julijanu Matković već poznate. U klasičnom klavirskom triu s Mercuryjem za klavijaturama izveli su Love of My Life. Moslavac (May) i Požgaj (Freddie) izveli su improviziranu komičku minijaturu u izmjeni scene. Srednjoškolski dani, fascinacija i ljubav prema glazbi koju prenose učenicima ovdje su možda najviše došla do izražaja. Projekt Queen obilježen je lakoćom u komunikaciji i izdržljivošću učenika i djelatnika Umjetničke škole Franje Lučića. os-franje-lucica-koncert-queen-14– Unutar kuće postoji potencijal da se rade zanimljivi projekti, obzirom da smo i glazbena i plesna škola. Prošle smo godine za Dan škole imali suradnju glazbenoga i plesnog odjela. Vjerujem da će u budućnosti biti sličnih projekata. Sve ovo se prvenstveno temelji na idejama i entuzijazmu, čega nam ne nedostaje – zaključio je ravnatelj Vidošević.

Božićni spektakl i večeras je na programu POUVG-a u 20 sati. Ulaz je besplatan!