PODIJELITE

Srednja vrtićka skupina Dječjega vrtića Žirek pod vodstvom odgojiteljica Nade Babić-Čavrak, Dubravke Poljanac i Božene Tomina uz božićni koncert zavičajnog karaktera pod nazivom “Lepo naše Turopolje” u vrtićki prostor postavila je i etno izložbu. Predmete, narodne nošnje, drveni kućni inventar, lampaše, fotografije i drugo, prikupili su uz pomoć roditelja, djedova i baka, a nešto su donijele i same odgojiteljice. Ulaznu scenografiju, stari plot s košnicom i koritom, postavila su djeca.

 

Sve su predmete iz zbirke obilježili njihovim kajkavskim imenima i suvremenim izrazima. Uz same predmete djeci je bilo potrebno predočiti i proces njihova nastanka, odnosno vještine i obrte koji danas uglavnom više ne postoje van galerijskog prostora. Izrada krpenih lutki i drvenih zipki, lončarstvo i korparstvo. Fotografije su nekoć bile crno-bijele i slušao se radio.

– Djecu, osim što ih učimo običajima i kajkavskim riječima, učimo i da izloške ne smiju dirati, nego samo gledati. Moram reći da se jako dobro drže. Shvatili su da će se te stvari, ako ih diraju, raspasti, i odgovorno su shvatili svoju promatračku ulogu – kaže Božena Tomina. Najviše ih zanimaju, dodaje, stara kolijevka i kolovrat, drveni peharčeki i izložena bisernica.